FIT EFTER 40

Är du en A, B eller C?


A) Du ägnar all tid till jobb och familj. När det är din tur finns ingen ork kvar men någon promenad kan det bli.


B) Du tränar intensivt men bara sådant som är kul, och ser inte de resultat du vill ha.


C) Du är inte ”sportig” och skulle aldrig drömma om att ge dig ut i spåret eller in på gymmet.


Oavsett bakgrund brukar insikten om träningen och kostens betydelse komma förr eller senare. Du har ont i axlarna. Det är jobbigt att gå uppför backarna. Skulle vara kul att inte stå i vassen i år igen. Alltid trött. Även om man haft ett aktivt liv ändras förutsättningarna med ökad ålder. Muskelmassan minskar. Kroppsfett byter plats och man kan uppleva att det är svårt att hålla en hälsosam vikt. Leder blir mer utsatta.Du kanske känner dig tröttare.


Men, tänker du, då är det för sent! Nej! Det är aldrig försent. Faktum är att en komplett nybörjare inom träning har fördelen att snabbt se resultat, oavsett ålder. Men: Om man hittills kunnat träna det som är kul, är det nu dags att ta in fler träningsformer för bästa välmående.


Hjärtat vill ha konditionsträning. Musklerna behöver utmanas med viktmotstånd. Lederna mår bättre av rörlighetsträning. Återhämtning mellan passen blir viktigare, och kosten får större betydelse för hälsa, form och prestation. Med näringsrik kost tränar du och mår du bättre.


Du kan välja olika mål med din satsning på hälsan. Gå ner eller upp i vikt, forma kroppen, orka mer under längre tid, förebygga skador eller rent av bli av med skadeproblem du redan har. Inget mål är för fjuttigt. Du startar där du befinner dig, med din helt unika motivation.


Med ett välplanerat program får du ändå bonuseffekter från alla aspekter av fysisk hälsa som ökad styrka, kondition, koordination, balans och rörlighet. Och på lång sikt handlar det om något som vi sällan tänker på nu: Förmågan att klara enkla sysslor i vardagen. Orka resa sig upp från en stol. Hålla balansen när man är ute och går. Bära kassarna hem från affären.


Det är aldrig försent hur sent i livet man än börjar träna och äta bra! Men att börja kring 40 är en alldeles utmärkt tid för att komma i sitt livs superform och etablera en livsstil där fysisk aktivitet blir något du längtar efter. Där kroppen blir din bästa vän för att den ger dig så mycket mer kapacitet i livets alla lägen. Där du tycker om din kropp och märker att styrkan i den spiller över på alla plan.


Du blir en D! Hon som har wellness som ledstjärna och ser till att balansera plikterna med att ta hand om sig själv!


Läs mer om Västerås Wellness utbud av tjänster här:

Klimakteriekollen

Bästa verktygen för wellness i klimakteriet


”Eh… jag är nog inte där än. Jag är ju bara 39.”


Så är det lätt att tänka. Om man ens VILL tänka på denna tid som omgärdas av både skam och myter. Men blunda inte - det kommer. Och det kan pågå i upp till 15 år. Så om du aldrig tänkt långsiktigt på din hälsa förut så är det dags nu - oavsett hur du mår.


Kost och träning är dina bästa redskap när hormonförändringarna börjar påverka din fysiska och psykiska status. Muskelmassan minskar, risken för benskörhet ökar. Fettet börjar linda sig runt magen istället för att ge dig ungdomens kurvor på de ”rätta” ställena. Du kanske känner dig nedstämd och obeskrivligt trött.


För att bryta detta kanske du som redan tränar lägger in en ännu högre växel. Men det får motsatt verkan. I klimakteriet blir återhämtningen ännu viktigare, och träningen behöver varieras bättre. Du kanske springer eller yogar redan? Då behöver du mixa upp det med styrketräning. Muskelträning har i studier visat sig hjälpa även mot värmevallningar som är ett av flera symptom man kan drabbas av i klimakteriet.


Viktigast: Styrketräning är receptet för att bibehålla och bygga upp den muskelmassa vi alla behöver för att vara starka hela livet. Det är aldrig försent att börja men vi vinner massor på att göra det så tidigt som möjligt.


Kosten hjälper dig att få resultat av träningen. Mer protein, bättre kolhydrater, bra fetter och en variation som ger dig alla viktiga vitaminer och mineraler är en klimakteriesmart väg att gå när kroppen behöver mer hjälp på traven än tidigare.


Om allt detta och mycket mer kan du läsa i boken Stark genom klimakteriet av Monika Björn. Jag är en av de coacher som gjort hennes utbildning för tränare, och har specialkunskap i hur man lägger upp program för kvinnor som vill vässa sin fysiska kapacitet under dessa år.


Med personlig coachning följer vi dina hormonella svängningar och de symptom du kan drabbas av, och justerar programmen vartefter. Du får förståelse för vad som händer i kroppen, och med den kunskapen också självförtroendet att ta mer plats och tid till dig själv. Du går stark genom klimakteriet.


Läs mer om Västerås Wellness utbud av tjänster här: